Bia-Lenas rågbrytsbröd

 

Ett fantastiskt gott bröd serverades till företagssoppan.

 

Här är receptet:

 

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 msk rapsolja
0,5 dl ljus sirap
1 tsk ättikssprit
2 tsk salt
4 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl

 

Låt vatten, olja, sirap ättikssprit och salt göra sällskap i en bunke. Rör ut jästen i blandningen. Tillsätt
rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en deg tills degen
släpper kanterna. Täck degen och låt den jäsa i 45 min. Sätt ugnen på 225o. Arbeta degen och baka ut
dem till ca 25 bullar som ställs tätt på en plåt. Jäs brödet övertäckt i 30 min.

 

Grädda i mitten av ugnen
i ca 15 min. Brödet går utmärkt att frysa.